A csillagoknak az a bizonyos állása… III.

3. találkozás Tom Szakyval, a TerraCycle alapítójával

Ezt a találkozót az Amerikai Nagykövetség szervezte az Alumni részére, és erre most valamiért végre el is jutottam. Mindig érdekesek maguk a résztvevők, egy csónakban evezünk, hisz mindenki Amerikából tért haza, jó néha találkozni velük. Erről is csak annyit tudtam elöljáróban, hogy jön Tom Szaky, aki magyar származású és fiatal és cégvezető. Biztos tud valamit, amit érdemes lehet meghallgatni. Egy kicsit neki is utánajártam, ki ő, mi ő, egyáltalán mi az az üzlet, amitől ő ilyen fontos.

Na vele aztán tele van a Google! 29 éves éves, a New York Timesnak blogol, egyedül vezet egy immár 18 országban jelen levő céget, ami a szemétből csinál pénzt és egész jóképű. Géniusz! Na innen persze elkéstem, ahogy szoktam (le kell róla szoknom), de pont úgy jött ki, hogy akkor kezdték csak, amikor én is megérkeztem.

A TerraCycle céget Tom elsőéves egyetemistaként indította el, amikor is szeméten legelésző gilisztasz***ból készített trágyát…ezt használt kóláspalackba csomagolta…majd eladott belőle a Walmartnak 100 000 palackkal. Rájött, hogy a szemét felhasználható, és hogy a legkülönbözőbb technológiákkal a legkülönbözőbb termékek hozhatók létre, így csökkenthető a mára kontinensnyire duzzadó szemétáradat. Abból csinál üzletet, hogy nagy multik szemetét begyűjti (ezért fizet neki a multi), majd eladja egy gyártónak mint alapanyag, aki szintén fizet neki. Okos! Begyűjtik a tollakat, a cukorkapapírt, a gyümölcsleves fóliákat, flakonokat és – amin eldobtam az agyamat – a használt rágógumit és a használt pelenkákat is.

Ő azt mondja, hogy azért vágott bele, mert meglátta a tátongó piaci rést. Azért ilyen sikeres, mert jelenleg nincs hozzámérhető versenytársa, ami azért lehet az ő szavaival élve, mert a szemét “nem szexi”. De a környezettudatosság már lehet az! Különösen, hogy szerinte a nők és a gyerekek fogékonyak erre, a férfiak többsége inkább “cool”sági faktorból vesz hibrid autót – ez igaz?

Kíváncsi voltam, hogy vajon a mindennapjaiban is ezt a szemléletet követi és otthon is kis dobozokba gyűjti a saját szemetét, de ott még nem tart a cég, hogy a privát szektorból is begyűjtse ezeket a dolgokat. Pedig jó lenne. Tom azt mondta, hogy a cégének az a küldetése, hogy megszüntesse a szemetet. Bátor célkitűzés, sőt becsülendő. A másik oldalról azért ebben van egy pici ferdítés, hisz a TerraCycle pont hogy legitimmé teszi a nagy cégeknek, hogy továbbra is szemétként végződő termékeket és csomagolásokat gyártsanak, ami nem megszünteti, sőt mi több regenerálja a szemetet. De ők legalább tesznek valamit azért, hogy a folyamatot lassítsák, megoldásokat keresnek és már ez is messze több, amit a legtöbb vállalat bevállal, és ez nekem bejön.

Meg az is, ahogy ennek a srácnak elhiszem, hogy bármit el lehet érni, csak akarni kell. És magabiztosnak lenni. Ha célokat tűzünk ki magunk elé, akkor tényleg eljuthatunk álmaink megvalósításához. Hinni kell magunkban és nem engedni belőle. Hinni kell valami nálunk is nagyobba, amit célként kitűzve mások is teljes szívvel tudnak támogatni, és akkor a határ tényleg a csillagos ég.

Ennek az utolsó találkozásnak vajmi kevés köze volt a cukrászathoz, hacsak nem a szelektív szemét gyűjtés fontossága (ja igen, szeretnék egy lakásba való komposztálót…), és mégis magaménak éreztem az üzenetet. Valamiért el kellett mennem és meg kellett hallgatnom (Nagyimék egyből azt kérdezték, hogy szingli-e az úriember…), hogy inspiráljon.

Ez a három egymást követő találkozás összeállt egy nagy inspirációs labdává, amivel meg kell tanulnom játszani…és én állok elébe.

Comments
2 Responses to “A csillagoknak az a bizonyos állása… III.”
  1. Yaden says:

    Nagyon lenyűgözőnek tartom az egész TerraCycle koncepciót, szívesen találkoznék ezzel a Tommal is. Azon gondolkozom, hogy vajon beszél-e magyarul. Nem tudod? Talán csak hallucinálok, de mintha egy halovány akcentust hallanék az angoljában, plusz magyarok a szülei, csak tud magyarul, nem?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: