Makákó! No, meg a banánkenyér

Rájöttem, hogy süteményes vagy bármilyen más gasztrotémában íródó blogoknál oda kell figyelni az évszakokra és a szezonális gyümölcsökre, zöldségekre. Tudom. Daaaa! Nem sütögethetek csak úgy összevissza, nem kattintgathatok fotókat vaktában és nem posztolhatom őket hónapokkal később. Ez nem így megy. Hisz, ki találna februárban málnát vagy májusban sütőtököt?! Persze, biztosan elérhetők ezek is mindig; csak hát kérdés, hogy milyen áron és milyen kompromisszumokkal?

Na szóval, a lényeg, hogy van egy nagy kedvenc receptem (igen, mindegyikről ezt mondom…) és banán kell bele.  A banán talán majdnem mindig elérhető, de egyrészt mindjárt jönnek a várva várt bogyós gyümölcsök, másrészt azért mégiscsak inkább amolyan téli gyümölcs ez. Amolyan nincs ló, jó a szamár is fajta. Úgyhogy itt az idő, most vagy soha.

Életemben először az USA-ban ettem banánkenyeret az egyik fogadó családomnál, de a receptet később gugliztam, és szégyellem, de már nem tudom, honnan. Nem mellesleg, ez a süti kiváló arra, hogy a már nem kívánt barnuló banánoktól megszabadítson minket…ha már unjuk a banánt.

(és én kérek elnézést)

Banana bread ingredients

Amire szükségünk lesz:

100 gramm vaj vagy margarin

120 ml cukor

120 ml barna cukor

2 tojás

480 ml liszt

1/2 tk só

1 tk szódabikarbóna

3 banán

dió, csoki és bármi, ami szem-szájnak ingere

Ez az egyik legkönnyebb recept a világon, de legalábbis gyors az összerakás.

0. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

1. Hámozzuk meg a banánokat, és villával nyomkodjuk össze őket. Tényleg az öregebb banánokat jó erre felhasználni – minél barnább, annál jobb.

Walnuts

2. Aprítsunk fel egy nagy marék (vagy kettő) diót és egy tábla étcsokit.

Chocolate

3.  Verjük habossá a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és keverjük tovább.

4. Keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával és a sóval egy külön tálban, majd adjuk a tojásos keverékhez lassan. Keverjük tovább határozott mozdulatokkal.

5. Adjuk a keverékhez a csokit és a diót, majd keverjük ezekkel is jól össze.

6. Vajazzunk majd lisztezzünk ki egy sütőformát. Én az apukámtól kapott két kerámia formát használom már évek óta és nagyon jól beváltak a célra. Finom ropogós lesz a süti külseje és bársonyos a belseje.

Banana bread bowl

7. Tegyük a sütőbe egy órára és süssük, míg kész nem lesz. Tűpróbáig.

Ha elkészült, bevonhatjuk csokival a tetejét, tálalhatjuk, akár egyből meg is ehetjük. Ahogy jólesik.

Remek reggelire vagy ebéd utánra. Nem túl édes, és nagyon jó otthoni csemege. Inkább téli, de azért egy hűvösebb, esős tavaszi napon sem mondanék neki nemet…

Banana bread

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: