Gyakorlat teszi a mestercukrászt…

Bréking! Kihasználva az ünnepet (utólag is kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek) egész nap képeket szerkesztettem úgyhogy a nyers anyag már megvan az új posztokhoz – csak meg kéne írni őket. Mentségemre legyen mondva szorgalmasan járok a cukrászdába és sokat gyakorolok.

Van is mit! Nem beszélve arról, hogy mennyire nagyon kéne már előre haladnom a tankönyv tésztás fejezeteinek olvasásában. Az ígéretes és inspiráló rész ebből az, hogy a Cukrász Néni megígérte, hogy a kurzus végére csak rá kell majd néznünk a hozzávalók listájára és már azt is tudni fogjuk hogy néz majd ki a sütemény. Ez meg elég jól hangzik, ugye? Nyugtával…

A cukrászkollégák nagyon jófejek velem. Még a hajnali kelést sem bánom ilyenkor…ha éppen süt a nap…és egy pár órás gyakorlás a csokicsurgatással vagy a friss pogácsák sajttal megszórásával is egészen jól beindítja a napomat munka előtt. Cukrász Kolléga pedig egyenesen tanárként viselkedik és újabb meg újabb kihívások elé állít minden alkalommal. Folyamatosan villámkérdésekkel bombáz, és noha jó párra megy a válasz, TÉNYLEG olvasnom kéne már azokat a könyveket…

No persze az elméleti kérdések mellett csupa izgalmas feladatot is rám bíz. Az izgalmas alatt a NAGYON izgalmast értem – megjegyezve, hogy jelenleg számomra MINDEN izgalmas, ami új és a sütéssel kapcsolatos.

A díszítés az egyik ilyen kihívás. Az oviban mindig azt mondták az óvónénik, hogy milyen ügyesen rajzolok és milyen jó a kézügyességem. Azóta rájöttem, hogy pedagógiai okokból mindenkinek ezt mondják, nem? Jelenleg minden kézügyességembe vetett hitem szép lassan elillan, legalábbis ami a profi szintet érinti. A marcipán nyújtása, hajtogatása és csavarása kisebb erőfeszítést igényel, nem beszélve arról, hogy egy SZÉP vonal meghúzása csokival milyen bonyolult egy művelet.

First attempts at marzipan roses

Cukrász Kolléga megmutatta, hogyan lehet a nyuszi és az egér a legegyszerűbb marcipán figura. Ezután a marcipán rózsákkal, sőt még egy nárcisszal is megpróbálkoztam. Bent senki nem ismerte fel, de szerintem nem is lett olyan rossz elsőre.

Sacher cake

A csoki is elég trükkös egy műfaj, mert enyhén szólva is égeti az ember kezét. A munka. Meg a csoki is. A lényeg, hogy a kis papírtölcsérrel betűket és romantikus formákat rajzolni nem kevés gyakorlást igényel majd. Nem is lustálkodom, mert az új kollégáimon kísérletezgetek, hogyan fogadják pl: a csoki bicikliket. És ahhoz képest, hogy a kísérleti darab bringán érkezett az irodába, egész jó volt a fogadtatás.

Chocolate attempts

És addig gyakorolok, míg el nem érem mondjuk legalább azt, amit Ron Ben-Israel itt ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: