Rapid sajtos rúd

No, máris itt egy újabb hagyományos vendégségbejárós-vendégfogadós falat, aminek a pofon egyszerű receptjét Anyu szerezte még anno valamelyik kollégától vagy családi vonalon. Aztán megragadt nálunk, és nálam meg már annyira, hogy ebből is mindig van a mélyhűtőben is egy-két adag, mert így percek alatt lehet frissen sült sörkorcsolyát varázsolni az asztalra vagy éppen utolsó pillanatban kiderült vendégségbe menős programon nemüreskézzel megjelenni…no, ez a mondat olyan jól sikerült, hogy egyből át is térnék a receptre:

1/2 kg liszt

1 szárított élesztő

1 kocka margarin

1 kisdoboz tejföl

1 /4 kg túró

só – ezzel ne spóroljuk!

Ezt mind jól összegyúrjuk, és ha még vesz fel a lisztből, akkor nyugodtan tegyünk belőle hozzá.

Ha összeállt a tészta, akkor két dolgot tehetünk. Egyből kinyújtjuk, vágjuk, sütjük VAGY (és én ezt javaslom, ha nincs rohanás) betehetjük fél-egy órára a hűtőbe pihenni, és csak utána nyújtjuk ki. Én egy párszor összehajtogatom, kinyújtom, hajtogatom, mert így leveles hatása lesz, de ez egyéni preferencia. Kb fél centisre érdemes kinyújtani, mert a sütőben nagyon megnő, és utána tetszés szerint lehet  felvágni hosszúkás rudaknak vagy pogácsa szaggatóval kiszaggatni. 

A fenti mennyiségből jó nagy adag készülhet – ezért is praktikus szétszedni és lefagyasztani a felét.

A tetejét mindig piros paprikával összekevert tojással kenem meg, mert így nagyon szép színe lesz a kisült daraboknak.

Utána mehet rá reszelt sajt vagy szezámmag, köménymag, tökmag…ki mit szeret. A tepsit vagy kivajazzuk vagy sütőpapírt teszünk bele, aztán be a meleg sütőbe, és 10-15 percig sütjük.

Ezt is kipróbálnám, mert nagyon jól néz ki, de ezt majd legközelebb.

Én legutóbb a barátnőm babaváró mulatságára vittem ezt és nagy sikert aratott a társaságban. Azóta a kis Bence is kibújt a nagyvilágba, és lehet legközelebb már együtt sütünk vele is…

Nektek mi a rapid sütireceptetek?

Comments
4 Responses to “Rapid sajtos rúd”
  1. Ed says:

    Hú, lehet én is kipróbálom ezt alkalom adtán, van itthon jó kis füstölt csípős fűszerpaprikám.

  2. MSE says:

    Szia Anna!

    Hány fokos sütőben sütöd ki?
    Köszi, MSE

  3. annabeebakes says:

    180-200 fokos sütőben, de azért figyelni kell, mert minden sütő kicsit másképp viselkedik. Jó sütögetést!

  4. MSE says:

    Köszi, résen leszek!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: