Szombat reggeli láz

Felébredsz, kinyitod a szemed, nyújtózkodsz egyet és rájössz, hogy szó szerint a szemedbe süt a nap.  Már tudod, hogy jól indul a nap. Ránézel az órára és még 8 óra sincs, úgyhogy még visszaszenderedsz, de pár perc múlva kidob magából az ágy, mert benned van a mehetnék. Felkelsz, megmosod az arcod, kinézel az ablakon és elmosolyodsz, mert tudod, hogy az egész hétvége előtted van.

Az ilyen szombat reggelek a kedvenceim.

Felöltözöl, semmi különös, csak egy kényelmes farmer meg poló. Veszed a kabátod, a kedvenc piros pöttyös bevásárló táskádat és kilépsz az ajtón. Beugrasz a nagyszüleidhez, hogy megkérdezd, szükségük van-e valamire, majd elindulsz a piacra.

Szombat reggel a piac egy elvarázsolt hely. A levegő megtelik a ropogós sült kenyér, a friss zöldségek és gyümölcsök illatával és azzal a jellegzetes piac illattal. Ősz hajú nénik sétálnak körbe kosárral a kezükben, unokák segítenek bevásárolni a nagyijuknak, aki cserébe hagyja őket fizetni az árusnál. Idős párok kézen fogva állnak sorba, fiatal párok megcsókolják egymást mielőtt felosztják, hogy ki mi vegyen meg a bevásárló listáról.

A piacon mindenki lelassul, nincs kapkodás. Az emberek szemrevételezik a portékát, kérdezgetnek az árusoktól és szóba elegyednek egymással. Még a máskor, mással udvariassági körnek számító rövid párbeszédek is jólesnek az eladóval miközben a kiválasztott répát méri le neked és búcsúzáskor kellemes napot kíván. A hentes lelkesen meséli, hogy az apósa ma tölti be az ötvenedik szülinapját és nem bírod megállni, hogy ne régi jóbarátként kívánj te is boldog születésnapot nekik. Kendős kofák az unokájukkal árulják a krumplit vagy éppen a pult másik oldalán álló kisfiút kérdezik meg, hogy vajon iskolás-e már. Sorban állsz a tejes pultnál és a terveidhez képest még sajtot és vajat is veszel – csak mert annyira jól néz ki. Kifele menet odaköszönsz a kedvenc zöldséges házaspárodnak, akik nem mellesleg a legjobb áfonyát és rebarbarát adják neked a nyáron. Belebotlasz egy picike nénibe aki a virágjait árulja, és nem bírod megállni, hogy ne vegyél egy bimbózó jácintot és egy cserép nárciszt.

Már a zsigereidben érzed a tavaszt, elmerülsz az álmodozásban és hazafelé azon tanakodsz, hogy vajon mi mindent készítesz majd a hétvégén…

Az élet szép.

Market goodies

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: