Csokis, meg amerikai is, és még csak nem is diétás

Egészen biztosan nem csak velem esik meg, hogy késő este rám tör a nassolhatnék és ilyenkor bármit megadnék valami ropogós, csokis rágcsálnivalóért. Vagy mégis?! Szerintem ilyen mindenkivel megesik legalább egyszer az életében. Ugye? Persze az is lehet, hogy most csak a felbukkanó bűntudatszerű izét szeretném tompítani azzal, ha bűntársakat keresek…

Mindegy is, mert a chocolate chip cookies, azaz az amerikai csokis-diós keksz kiválóan menti meg ezeket a helyzeteket, és még számtalan másikat: Kopaszi gáton piknik közben, gyógyulj-meg vagy kéz-és-lábtörést kívánó sütiként barátoknak, véletlenszerű szeretlek-Nagypapa csomagként vagy az otthonról vitt ebéd utáni desszertként…és még sorolhatnám.

Egy pár hete lógok már a recepttel itt a blogon is (amit megint csak a Eureka-i Kristynek köszönhetek) , de páran már hónapok óta várják, hogy megosszam ezt velük, úgyhogy íme:

250 gramm vaj vagy margarin (vajjal biztos még jobb lenne, de általában kényelemből fakadóan a margarin kerül itthon a sütibe)

250 ml cukor (ez is az 1 csésze megfelelője ugyebár és még sosem mértem le – tipikus)

250 ml barna cukor

2 ek vanília kivonat (vagy 1 cs. vaníliás cukor)

2 nagy tojás

750 ml liszt

1 tk só

1 tk szódabikarbóna

100 g keserű csoki (vagy csoki lencse)  – az eredeti recept valamiért sokkal többet mond, de nekem ez elég szokott lenni…bár ugye csokiból sosem elég, szóval ezt mindenki saját belátására bízom

2 csésze/jó nagy marok durvára vágott dió (az eredeti recept pekándiót ír, de mivel a fehér hollóval kéz a kézben járnak, és olyankor is csillagászati árakkal ékesítve, ezért maradok én a diónál)

A sütőt 160°C- ra melegítsük el.

Egy nagy tálban kézi mixerrel keverjük össze a vajat/margarint, cukrot és a barna cukrot egészen addig, míg könnyű és krémes lesz. Keverjük hozzá a vaníliát és a tojásokat is.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és a sót. Folyamatos keverés mellett fokozatosan adjuk a lisztes keveréket a másik tálhoz. Choco Chip Cookie batter

Adjuk hozzá a csokilencsét (vagy a felaprított tábla csokit) és a diót.

Egy kisebb fagyikanállal vagy egy evőkanállal kis halmokat helyezzünk el a kivajazott vagy papírral kibélelt tepsin úgy, hogy kb 5 cm legyen a halmok között helyet engedve a cookie-k szétterülésének.  Sütőtől függően kb. 10-15 percig süssük, illetve addig, amíg a széle aranybarna nem lesz. Chocolate Chip Cookie scoops

Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd tegyük rácsra. (valójában én egyből a rácsra teszem…ez lehet hogy nem jó…de eddig még nem volt panasz)

Hát ő lenne az! És mindez 30 perc alatt akár.

És tudjátok mi a legjobb? Hogy kis műanyag csészékben le is lehet fagyasztani. Így aztán akármikor olthatatlan nassolási vágyat érzek, akkor csak benyúlok a fagyasztóba érte és tíz perc alatt kisütök pár darabot.Freezing chocolate chip cookie

És, ha még annyit sem tudunk várni, akkor akár “fagyiként” is fogyasztható…

A cukrásziskola hivatalosan is elkezdődött! HURRÁ! Innentől kezdve random lehet majd számítani órákról,  iskolai élményekről, cukrászgyakorlatról és a cukrász divatról szóló posztokra, úgyhogy ne menjetek messzire…mert én sem kerülgetem soká a forró kását. 

Chocolate Chip Cookies

About these ads
Comments
8 Responses to “Csokis, meg amerikai is, és még csak nem is diétás”
  1. Ed says:

    Érdekes, nekem is mindig este/éjjel támad kedvem sütit sütni :)

  2. Dori says:

    Ilyesmit mar en is csinaltam mas recept laapjan, de tuti ki fogom probalni a te recepted alapjan is a brownies siker utan! :D :D
    Amugy hany darab lett ekkora adagbol?

    • annabeebakes says:

      De jó! Kíváncsi vagyok, hogy sikerül. Ebből az adagból olyan 36-40 körülre szokott kijönni, de persze attól is függ, hogy mekkora halmokat helyez az ember a tepsire. Remélem, ez az adag is sikert arat!

      • Dori says:

        Koszi a gyors valaszt! :) Majd beszamolok milyen lett! Amugy ha ilyen sutis dobozba teszem oket, szted meddig allnak el benne?

  3. MSE says:

    Volt már esetleg próbálkozás a lisztet részben vagy egészben teljes kiőrlésű lisztre cserélni?
    És esetleg zabpehellyel gazdagítva valami Hobbits keksz szerűt lehet belőle csinálni (vagy van valami zabkeksz recepted is kéznél)? :) Köszi!!

    • annabeebakes says:

      Teljes kiőrlésűvel készítettem már, és az omlósabb volt. Zabpelyhet még nem próbáltam, és a tudományos állagjavítás/módosítás még várat magára, de amint haladok előre a tanulmányaimban, még biztosan lesz erről szó…

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Kopaszi gát, nyugi. HA (és ez itt egy nagy HA) nem esik. Én bizakodó vagyok, úgyhogy kis csokis kekszet sütöttem reggel, mert az mindig jól jön, és pétanque-ozás, krokettezés, frizbizés vagy […]



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 255 other followers

%d bloggers like this: